OBA kinderdirecteur zit vol ideeën

Dominique van Hoof, kleine dame met grote plannen

Dominique van Hoof (9) is sinds 11 januari de kinderdirecteur van de OBA. In haar nieuwe functie vertegenwoordigt zij de 100.000 jeugdleden van de bibliotheek. Voor deze gewichtige baan vergadert ze regelmatig met de directeur van de OBA want de jonge Dominique zit vol met ideeën. Daar wil Mocca alles over weten. Tijd voor een diepte-interview dus. We ontmoeten Dominique in de OBA op de Linnaeusstraat. Professioneel gekleed in een zwart colbertje en met een stapel visitekaartjes op zak wijst ze op een zitje waar we kunnen plaatsnemen. Moeder en broertje Michiel vermaken zich ondertussen met een boek.

Waarom wilde je eigenlijk kinderdirecteur worden?

Ik wilde al heel lang iets doen met lezen. Toen mijn moeder in de krant las dat de OBA een kinderdirecteur zocht wist ik: dit is het! Ik heb toen een zelfgemaakt filmpje ingestuurd. Martin, de directeur, vroeg toen of ik op sollicitatiegesprek wilde komen.

Waarom denk je dat jij uitgekozen werd?

Ik denk dat de zin ‘Ik wil lezen leuk maken voor iedereen’, het verschil maakte. Ik heb vriendinnen met dyslexie. Die struikelen soms over woorden. Dat vind ik dan extra vervelend, want lezen is leuk! Eén van mijn ideeën voor de OBA is toneel voor dyslexie, om lezen ook voor die kinderen leuk te maken.

Heb je nog meer goede ideeën?

Ik wil ook graag dat kinderen computerles geven aan ouderen. Want kinderen weten hoe dat gaat. De laatste tijd hebben we programmeren op school. Meestal lukt het de juf niet, maar we hebben drie jongens in de klas die er alles van af weten en die zeggen dan waar de juf op moet klikken en dan komt alles goed. Daarom bedacht ik dat.

Je houdt erg van lezen. Wat vind je van andere culturele activiteiten op school?

We gingen een keer met de bus naar het Rijksmuseum. Wij waren de testklas. We moesten kijken of het leuk was voor kinderen. Ik leerde iets op een leuke manier. Ik vond het heel bijzonder want ik zou zelf het Rijksmuseum niet uitkiezen om naartoe te gaan. Ik zou zelf iets kiezen wat geen uitdaging is, maar dit was echt een uitdaging. We maakten een tekening van ons eigen land met inkt. Verder hebben we ook muziekles en we hebben ook dansles gehad. En we gaan elk jaar naar De Krakeling.

Heb je nog cultuurtips voor andere Amsterdamse kinderen?

Het Anne Frank Huis, omdat je ervaart hoe het was in de Tweede Wereldoorlog. Er is maar één keer een Tweede Wereldoorlog geweest, ik ben blij dat ik er niet in zat en ik vind het fijn om te weten hoe het toen was. En de Maakplaatsen van de OBA. Die heb ik laatst geopend met wethouder Kajsa Ollongren. Ik denk dat boeken lezen al heel leuk is, maar veel kinderen vinden het ook leuk om testjes te doen. Dingen die je eigenlijk niet zelf doet, maar die daar wel kunnen. Ik vind het belangrijk dat kinderen dingen kunnen maken, dat ze creatief kunnen zijn.’ Je bent een directeur met veel plannen.

Hoe zie je de toekomst voor jezelf?

Ik wil het liefste detective of fotograaf worden. Of iets met kinderen doen of de opvolger worden van Martin. Ik denk dat het een beetje te veel is, dus dan moet ik het combineren. In een film speel ik dat ik overdag foto’s maak van kinderen en ‘s nachts ben ik detective. En als ik geen acteerding heb ben ik gewoon directeur. Of ik word met een raket de lucht in geschoten, zodat ik aan alle aliens boeken kan geven zodat zij ook gaan lezen.

En voor de bibliotheek?

Ik hoop dat er over tien jaar nog steeds OBA’s zijn voor Amsterdamse kinderen en dat kinderen boven de acht jaar zelf naar de OBA kunnen. Dat er een bus is waar je in kan stappen, dat je altijd naar de bieb kan gaan.

De rol van kinderdirecteur is deze kleine en zeer ambitieuze dame duidelijk op het lijf geschreven. Wij twijfelen er niet aan dat Dominique een mooie toekomst tegemoet gaat en dat onder haar bezielende leiding de OBA de komende tijd nog veel meer Amsterdamse kinderen zal inspireren.

Mocca Magazine editie 01

Praktische tips voor kunst in de klas

OBA kinderdirecteur zit vol ideeën

Leerkrachten aan het woord over cultuureducatie

Ouders over cultuureducatie

Kunstenaar voor de klas 

Vier jaar Basispakket

KinderCultuurMonitor resultaten

Wat doet Mocca?

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Meer nieuwsberichten

Vacature Raad van Toezicht Mocca

Mocca (Stichting Match Onderwijs en Cultuur Amsterdam) verbindt jonge Amsterdammers en cultuur. Mocca staat voor goed cultuuronderwijs voor álle kinderen en jongeren. Zo kunnen zij hun eigen creativiteit ontdekken en opgroeien met dans, theater, musea, muziek en kunsten.

Meer informatie »