Ouders over cultuureducatie | Jane Poerwoatmodjo

Ik ben Jane Poerwoatmodjo, zelfstandig communicatieprofessional en community builder. Samen met Barbara ben ik moeder van Ravi (9 jaar).

Wat is je herinnering aan kunst en cultuur uit je kindertijd?

Wij gingen niet zo vaak naar musea met ons gezin. Ik sportte fanatiek en speelde veel buiten. Op de Montessorischool leerde ik ‘out of the box’ te denken en kreeg ik alle ruimte om mijn creativiteit te ontwikkelen. Kunst fascineerde me wel altijd. Ik had steeds behoefte om buiten de lijntjes te kleuren en nieuwe dingen uit te proberen. Mijn grote inspiratiebron was Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’

Hoe is het om een Amsterdamse ouder te zijn?

Ik vind het heerlijk om in Amsterdam te wonen en met Ravi ogenschijnlijk doelloos door de stad te dwalen om vervolgens allerlei interessante dingen te vinden. Kunst en cultuur liggen hier letterlijk op straat. Een mooie graffiti op de muur, schilderen bij een minifestival in de buurt, een klassiek concert in een tunneltje. Maar ook interactieve exposities in musea als het Stedelijk of het EYE Filmmuseum boeien ons vaak. Het is wel jammer dat culturele evenementen tegenwoordig vaak ‘huge’ zijn en enorme hordes mensen trekken. Dan haak ik af en speel ik liever een spelletje thuis of in ons buurtplantsoentje.

Wat zie je als je kind in aanraking komt met kunst en cultuur?

Kunst en cultuur leren Ravi om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Steeds weer je eigen waarheid tegen het licht houden en uitdagen. Daarnaast is het natuurlijk vooral leuk en spannend om samen op cultureel avontuur te gaan langs voorstellingen en exposities.

Heb je wensen op het gebied van kunst en cultuur voor Amsterdamse kinderen?

Meer buitenkunst, de combinatie van stadsnatuur en cultuur. En lekker veel zelf co-creëren in plaats van alleen maar kunst consumeren. Dit kan trouwens door ouders en kinderen zelf worden ingevuld en hoeft niet per se in de vorm van kant en klare pakketjes te worden aangeboden. We hebben al meer dan genoeg aanbod in Amsterdam.

Meer nieuwsberichten

Vacature Raad van Toezicht Mocca

Mocca (Stichting Match Onderwijs en Cultuur Amsterdam) verbindt jonge Amsterdammers en cultuur. Mocca staat voor goed cultuuronderwijs voor álle kinderen en jongeren. Zo kunnen zij hun eigen creativiteit ontdekken en opgroeien met dans, theater, musea, muziek en kunsten.

Meer informatie »