Ouders over cultuureducatie | Simone Kukenheim

Ik ben Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs in Amsterdam. Ik ben moeder van drie dochters van zeven, vijf en twee.

Wat is je herinnering aan kunst en cultuur uit je kindertijd?

Als kind speelde ik viool en ik herinner me dat ik met mijn grootouders mee ging naar Het Concertgebouw. Ik vond dat heel indrukwekkend al vertelden ze me later dat ik tegen het eind altijd in slaap viel.

Hoe is het om een Amsterdamse ouder te zijn?

Amsterdam vind ik een hele fijne stad om kinderen in op te voeden en er zijn goede scholen, waar veel aandacht is voor cultuureducatie. Alle culturele instellingen hebben speciale programma’s gericht op kinderen; echt mooi aanbod om je kind te laten kennismaken met musea, theater en muziek. Het gebrek aan een tuin compenseren we met mooie parken en speelplaatsen.

Wat zie je als je kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur?

Kunst geeft mijn, maar ook andere kinderen, een andere manier om zich te uiten en te laten zien wat ze kunnen. Dus als de echte wereld nog spannend is kun je je als kind storten in dans of theater en zelfvertrouwen krijgen. Als je het moeilijk vindt om te lezen of te rekenen, kun je via muziek laten zien hoeveel talent er in je zit en een verhaal vertellen. Als kinderen dat ontdekken gaat er een nieuwe wereld voor ze open.

Heb je wensen op het gebied van kunst en cultuur voor Amsterdamse kinderen?

Ik wens voor alle kinderen dat ze in aanraking komen met goede kunsteducatie. Door met kunst bezig te zijn stimuleer je je creativiteit en dat maakt een mens veerkrachtig. Die creativiteit kun je in moeilijke situaties gebruiken om oplossingen te vinden in het leven of het nu een persoonlijke tegenslag betreft of een oplossing voor een technisch of zakelijk probleem.

Kortom, willen we van kinderen veerkrachtige creatieve mensen maken, dan moeten we ze van jongs af aan kennis laten maken met het genieten van en het maken van kunst.

Meer nieuwsberichten

Vacature Raad van Toezicht Mocca

Mocca (Stichting Match Onderwijs en Cultuur Amsterdam) verbindt jonge Amsterdammers en cultuur. Mocca staat voor goed cultuuronderwijs voor álle kinderen en jongeren. Zo kunnen zij hun eigen creativiteit ontdekken en opgroeien met dans, theater, musea, muziek en kunsten.

Meer informatie »