Ouders over cultuureducatie | Jorgen Tjon A Fong

Ik ben Jorgen Tjon A Fong, artistiek leider van Urban Myth. Ik ben vader van Lila (9 jaar) en de tweeling Eliot en Ravid (4 jaar).

Hoe is het om een Amsterdamse ouder te zijn?

Wat ik als ouder heel fijn vind, is dat er in vakanties veel mogelijkheden zijn. We gaan vaak naar kindervoorstellingen die in de schouwburg geprogrammeerd worden. Verder help ik als klassenouder bij het overblijven en lees ik ’s ochtends vaak voor.

Kun je iets vertellen over de manier waarop jouw kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur?

We gaan veel naar het theater en mijn dochter heeft laatst gefigureerd in een dansvoorstelling. Verder zit ze op een kinderkoor en de jongens vinden kindertheater erg leuk. Ze bezoeken ook de kinderprogramma’s in musea. Cultuur is onderdeel van hun leven zoals het dat voor mij ook was en ik vind het fijn om die ervaringen door te geven.

Wat zie je als je kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur?

Ik zie dat hun verbeelding wordt gestimuleerd. In het Rijksmuseum zag ik dat kinderen heel anders naar schilderijen kijken. In het Familielab van het Stedelijk participeren kinderen actief. In het theater wordt meer een beroep gedaan op hun fantasie. Ik zie dat kunst aansluit bij kinderen als zij toegankelijk voor hen is.

Heb je wensen op het gebied van kunst en cultuur voor Amsterdamse kinderen?

Ik vind het jammer dat musea niet gratis zijn voor gezinnen. Met de toegangsprijs verlagen is een museum er nog niet, het moet ook rekening houden met het referentiekader van de bezoeker, de groep die het wil aanspreken en het moet zich afvragen hoe het juiste publiek wordt gevonden voor een expositie. Er zijn al mooie voorbeelden zoals de Buurtexpedities van het Amsterdam Light Festival.

Kinderen zien dan kunst in de openbare ruimte en tijdens hun rondgang langs kunstwerken vindt er verdieping plaats. Bovendien krijgen ze ook op een andere manier de stad te zien. Dat soort initiatieven mag er wat mij betreft meer komen.

Meer nieuwsberichten

Vacature Raad van Toezicht Mocca

Mocca (Stichting Match Onderwijs en Cultuur Amsterdam) verbindt jonge Amsterdammers en cultuur. Mocca staat voor goed cultuuronderwijs voor álle kinderen en jongeren. Zo kunnen zij hun eigen creativiteit ontdekken en opgroeien met dans, theater, musea, muziek en kunsten.

Meer informatie »