Wat doet Mocca?

Carice en Sabri uit groep 7 van Alles in 1 school De Zeeheld in Amsterdam-West hebben een aantal medewerkers van Mocca aan de tand gevoeld over hun werk. Ze hadden een hele lijst met vragen bedacht. Wat doen ze bij Mocca? Hoe vinden ze hun werk? Verdient het genoeg? Hoeveel uur werk je? Wanneer mag je met pensioen? En hebben jullie misschien tips voor kinderen die later ook iets met kunst en cultuur willen doen? Lees hieronder de interviews met Felice Pootjes van de Cultuurbus, Vivian Lansheuvel van communicatie & de Buurtexpedities, Fleur de Kort, adviseur voor onderwijs en cultuur en Peggy Brandon, de directeur van Mocca.

Felice Pootjes – Coördinator van de Cultuurbus

Ik zorg ervoor dat kinderen met de bus of de boot naar het museum, naar Nemo of naar andere instellingen kunnen gaan. Ik zorg ervoor dat die bezoeken goed verlopen. Ik vind mijn werk hartstikke leuk omdat ik contact heb met juffen en meesters en ervoor kan zorgen dat de kinderen naar een leuke instelling gaan en een fijne tijd hebben. Wat ik minder leuk vind aan mijn werk is als een juf of meester belt en zegt: ‘We staan hier te wachten op de bus of boot maar die is er nog niet, wat moeten we nu doen?’. Dat moet ik dan oplossen. Ik vind het niet leuk als kinderen moeten wachten. Maar wat ik dan weer wel leuk vind is dat ik het probleem dan ook snel kan oplossen. Op een werkdag ben ik bezig met het lezen van boekingen van juffen en meesters, en ik zorg dat problemen worden opgelost. Als je later ook iets met kunst en cultuur wilt doen, dan adviseer ik om een richting te kiezen waar je interesse het meest naar uitgaat en om je hart te volgen. Doen wat je leuk vindt en proberen dat ook te ontwikkelen door een school of opleiding uit te kiezen die bij je past. En heel veel naar musea en instellingen gaan om heel veel te zien en te horen, daar leer je ook veel van.

Vivian Lansheuvel – Communicatiemedewerker & projectleider Buurtexpedities

Ik mag bij Mocca bijzondere projecten doen, waaronder het project Buurtexpedities. De Buurtexpedities zijn wandelingen die we bedacht hebben opdat kinderen erachter kunnen komen wat voor kunst we in de stad hebben. Het zijn heel leuke activiteiten voor kinderen om met hun ouders of met hun opa of oma te doen. Je kan een wandeling maken door Amsterdam waarbij een kunstenaar vertelt over de buurt. We hebben bijvoorbeeld een Buurtexpeditie waarbij je langs de grachten loopt. Je ziet dan al die gevelstenen, kleine of grote plaatjes boven deuren en ramen waar afbeeldingen op staan. De kunstenaar die de wandelingen leidt, vertelt dan hoe oud de stenen zijn, waar ze vandaan komen en wat ze betekennen. Ouders en kinderen kunnen zich via de Mocca-website aanmelden. Ik vind mijn werk erg leuk omdat ik mee mag helpen om kinderen zo goed mogelijk met cultuureducatie in aanraking te brengen en om kinderen mooie ervaringen te geven. Ik vind het minder leuk dat ik op kantoor zit om bijvoorbeeld de administratie te doen. Gelukkig kan ik soms met de honden spelen bij ons op kantoor, want veel mensen bij Mocca hebben een hond en die nemen hem mee. Als je later met kunst en cultuur wilt werken moet je dat gewoon doen en niet bang zijn wat anderen ervan vinden. Als je denkt ‘hé, dit is een beetje raar’, gewoon doen, gewoon gaan. Volg wat je leuk vindt, dan zul je zien dat anderen jou gaan volgen.

Fleur de Kort – adviseur cultuur en onderwijs

Ik werk als adviseur en daarom praat ik met een juf of meester en een directeur. Ik vraag: ‘Ga eens goed nadenken wat je kinderen wilt meegeven met kunst en cultuur en probeer dan niet in de acht jaar dat ze op de basisschool zitten één keer naar het theater gaan, maar vaker naar het theater te gaan of een museum te bezoeken’. Ook vind ik het belangrijk dat de school gaat nadenken waarom ze met kinderen naar het theater willen gaan. Daar praat ik dan over en dan kijken we vervolgens wat de kinderen nodig hebben, zodat ze heel veel met kunst en cultuur gaan doen. Ik vind mijn werk afwisselend en ik leer nog steeds. Ik spreek veel verschillende mensen, zie veel kinderen en scholen. Ik probeer mijn steentje bij te dragen zodat de kinderen, kunnen genieten van kunst en cultuur. Dat vind ik leuk. Ik ben op kantoor veel bezig met het bellen van scholen om afspraken te maken en met het beantwoorden van mailtjes. Daarnaast overleg ik met collega’s en lees ik stukken, en natuurlijk drink ik tussendoor ook koffie en klets ik wat. Je bent nooit te oud om iets te doen, dus als je iets met kunst en cultuur wilt doen, dan moet je het gewoon proberen. Ik zit nu ook weer op les, ik ben gitaar aan het leren spelen en ik heb leren etsen. Gewoon doen en proberen. Dat is het.

Peggy Brandon – directeur

Ik ben directeur van Mocca en ik vind dit werk het belangrijkste wat er is. Toen ik voor mijn dochter een school ging zoeken in Amsterdam dacht ik: ‘Hmm, met kunst en cultuur kan het wel wat beter.’ Dat was voor mij de reden om dit werk te gaan doen. Wat ik bijzonder vind aan mijn werk is dat ik op heel veel plekken in de stad kom, ook wel daarbuiten. Ik mag veel zien: theater, musea, dans, en daar word ik heel blij van. Ik vind ook dat we écht een verschil kunnen maken voor kinderen, dat vind ik een enorm voordeel van mijn werk. Anders zou ik het gewoon niet doen. Een nadeel is dat ik hele lange dagen werk, soms wel vijftien uur en dat mijn hoofd soms heel erg vol zit. Hoe oud je moet zijn vraag je? Je kunt ook bij Mocca werken als je op de basisschool zit.

We hebben een jongen gehad, Marley, en die was volgens mij tien en die schreef weleens stukjes voor ons, dus zo jong kan het. Maar het hoeft niet. Je mag jong of oud zijn. Mijn advies is om nú iets met kunst en cultuur te doen als je dat graag wilt. Stel niets uit voor later! Dus als jullie twee kinderen nog een baantje zoeken als interviewer, laat maar horen, dat kan!

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Mocca Magazine editie 01

Praktische tips voor kunst in de klas

OBA kinderdirecteur zit vol ideeën

Leerkrachten aan het woord over cultuureducatie

Ouders over cultuureducatie

Kunstenaar voor de klas 

Vier jaar Basispakket

KinderCultuurMonitor resultaten

Wat doet Mocca?

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Meer nieuwsberichten

Vacature Raad van Toezicht Mocca

Mocca (Stichting Match Onderwijs en Cultuur Amsterdam) verbindt jonge Amsterdammers en cultuur. Mocca staat voor goed cultuuronderwijs voor álle kinderen en jongeren. Zo kunnen zij hun eigen creativiteit ontdekken en opgroeien met dans, theater, musea, muziek en kunsten.

Meer informatie »