Ouders over cultuureducatie | Jerry Afryie

Ik ben Jerry Afryie, projectleider bij Stichting Nederland Wordt Beter en ik ben dichter. Ik heb een dochter van zeven en een zoon van dertien.

Wat is je herinnering aan kunst en cultuur uit je kindertijd?

Als kind kwam ik weinig in aanraking met kunst en cultuur. Ik hield van tekenen, maar dat stopte toen ik tekenles op school kreeg. Vanaf mijn veertiende schrijf ik verhalen in de vorm van raps, gedichten en liedjes. Het cultuuraanbod in mijn omgeving was niet groot, al kende ik veel muzikanten die op hun eigen manier aan de weg timmerden.

Hoe is het om een Amsterdamse ouder te zijn?

Daar heb ik nooit echt bij stilgestaan. Het mooiste eraan is dat ik met mijn kinderen naar veel verschillende plekken kan gaan zonder de stad te verlaten.

Kun je iets vertellen over de manier waarop jouw kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur?

Ze komen vooral op school met kunst en cultuur in aanraking en we gaan soms samen naar een museum of film. Mijn zoon is minder met kunst bezig, vooral met voetbal. Hoewel hij wel veel naar muziek luistert, met hem kan ik praten over de nieuwste artiesten. Mijn dochtertje is een kunstenaar, ze danst, acteert en maakt kunstwerken die ik zo aan een galerie kan verkopen. Dit heeft wel als nadeel dat geen enkel meubelstuk veilig is voor haar creativiteit.

Wat zie je als je kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur?

Als mijn dochtertje een kunstwerk heeft gemaakt, roept ze iedereen bij elkaar om het te presenteren. De kinderen genieten van kunst en muziek en worden gestimuleerd om creatief te denken. We praten thuis vaak over verschillende kunstvormen ze stellen veel vragen over wat ze zien.

Heb je wensen op het gebied van kunst en cultuur voor Amsterdamse kinderen?

Mijn wens is dat alle kinderen, dus niet alleen kinderen van wie de ouders het zich kunnen veroorloven, vroeg in aanraking komen met kunst. Ik denk dat dat bijdraagt aan een open houding. Kunst heeft zo veel vormen en achtergronden, daarmee kan kunst kinderen helpen te leren over de diversiteit in de samenleving en kan het een vrije manier van denken meegeven.

Meer nieuwsberichten

Vacature Raad van Toezicht Mocca

Mocca (Stichting Match Onderwijs en Cultuur Amsterdam) verbindt jonge Amsterdammers en cultuur. Mocca staat voor goed cultuuronderwijs voor álle kinderen en jongeren. Zo kunnen zij hun eigen creativiteit ontdekken en opgroeien met dans, theater, musea, muziek en kunsten.

Meer informatie »